Ābolu un melleņu drumstalkūka (crumble)

Tā kā mūsu dēlam šodien palika 10 mēneši, tad noteikti bez kūkas neiztikt, bet kaut kā ar to auksto laiku un sātīgajiem ēdieniem vietas biskvītkūkai nu nekādi neatradās, tādēļ izvēle par labu tika  “vieglākai” kūkas versijai. Šī kūka vairāk līdzinās tādam kā siltam augļu, ogu sacepumam ar kraukšķīgu drumstalu kārtu pa virsu…. Nu kas var būt labāks par to brrrriesmīgi aukstā dienā? Tikai saldējums pa virsu:)

Mans 5 gadīgais dēls, ieraugot šo kūku, teica – cik forši, ka varēs dabūt vēl!:)

Nu ļoti vienkārša recepte.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1,2 kg. ābolu, 150 g. mellenes, 175 g. brūnais cukurs, 1/2 citrons, 175 g. milti, 1/4 tējk. sāls, 150 g. nesālīts sviests (vēlams auksts), 1 muskatrieksts (vai pulveris), 50 g. auzu pārslas.Kā gatavot:

1. Ieslēdzam cepeškrāni uz 190 grādiem.

2. Nomizojam un sagriežam ābolus palielos gabalos, liekam cepamajā traukā. Pievienojam mellenes (oriģinālreceptē bija kazenes), pa virsu uzberam 1 – 2 ēd.k. cukuru (es liku 2 karotes, jo mellenes bija paskābas) un 1/2 citrona sulu.

3. Taisam drumstalas. Lielā bļodā ieberam miltus un sāli. Pievienojam aukstu sviestu – sagrieztu kubiciņos.

Ar rokām cilājot sviestu un miltus, vienlaicīgi berzējot caur pirkstiem lēnām veidojam drupačas, kamēr sviests būs vienmērīgi sakusis ar miltiem un cilājot – masa būs pietiekami gaisīga. Apmēram šādi –

Masai pievienojam 1 tējkaroti rīvētu muskatriekstu (vai pulveri), atlikušo cukuru un auzu pārslas. Visu samaisam kopā.

4. Drumstalas pārberam pāri ābolu, melleņu masai. Cepam 45-50 minūtes, kamēr drumstalas virspusē ir zeltaini brūnas un augļi un ogas burbuļo apakšā.

5. Pats svarīgākais posms – izkārtojam uz šķīvjiem un ēdam – vēlams ar saldējumu pa virsu!:) Vai vēl šeit piestāvētu vaniļas mērce.

Lai labi garšo arī jūsmājās!

Iedvesma: no grāmas “What to cook & How to cook it” (Jane Hornby) – mana jaunā favorītgrāmata! Silti iesaku.

Comments

  1. Kristīne says:

    Es jau ļoti sen gribēju uzzināt šī garduma recepti. Ļoti priecājos, ka nopublicēji.

  2. Mimino says:

    Nu izkatās ļoti garšīgi

  3. admin says:

    Prieks, ka patika:)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>